Item type |
紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) |
公開日 |
2023-06-12 |
タイトル |
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タイトル |
茶の機能性成分分析およびテアニンと 緑茶のリラックス効果についての検証 |
タイトル |
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タイトル |
Analysis of functional ingredients of tea and verification of relaxation effects of theanine and green tea |
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言語 |
en |
言語 |
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言語 |
jpn |
キーワード |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
緑茶 |
キーワード |
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Other |
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主題 |
紅茶 |
キーワード |
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Other |
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主題 |
テアニン |
キーワード |
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Other |
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主題 |
リラックス誘導 |
キーワード |
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言語 |
en |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
green tea |
キーワード |
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言語 |
en |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
black tea |
キーワード |
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言語 |
en |
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Other |
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主題 |
theanine |
キーワード |
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言語 |
en |
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Other |
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主題 |
relaxation |
資源タイプ |
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資源タイプ識別子 |
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 |
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資源タイプ |
departmental bulletin paper |
ID登録 |
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ID登録 |
10.18878/00006242 |
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ID登録タイプ |
JaLC |
著者 |
高岡, 素子
田口, 莉穂
前澤, 志織
岡, 恵理子
TAGUCHI, Riho
MAEZAWA, Shiori
OKA, Eriko
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著者所属 |
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値 |
神戸女学院大学 人間科学部 環境・バイオサイエンス学科 |
著者所属 |
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値 |
神戸女学院大学 人間科学部 環境・バイオサイエンス学科 |
著者所属 |
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値 |
神戸女学院大学 人間科学部 環境・バイオサイエンス学科 |
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神戸女学院大学 人間科学部 環境・バイオサイエンス学科 |
要旨(英) |
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内容記述タイプ |
Other |
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内容記述 |
Tea originated from China and is a beverage with the longest history in the world. Earlier people used to drink tea for its benefits, but is now a regular beverage that is a globe favorite due to its distinctive flavor. Various physiologically active substances are present in tea, and in recent years,various physiological effects of tea leaf ingredients linked to prevention of cancer and adult diseases have been proved, and there are high expectations from the functionality of tea. We analyzed the functional ingredients present in tea extracts using several various tea samples such as green tea, black tea, and Chinese tea. Tannin content was high in black tea, while in green tea and Chinese tea, tannin content was almost the same. Healthy young women (n=6) were asked to consume green tea, 200 mg theanine, and water, and relaxation effect before and after consumption was measured. A significant decreasing trend was observed in the heart rate and cortisol value for women who consumed theanine. There was no change observed in the physiological index of women who consumed green tea, but significant induction of relaxation was observed in the subjective index obtained with a questionnaire. |
書誌情報 |
ヒューマンサイエンス
巻 21,
p. 21-28,
発行日 2018-03-31
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出版者 |
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出版者 |
神戸女学院大学大学院人間科学研究科 |
著者版フラグ |
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値 |
publisher |