WEKO3
アイテム
ビール酵母のチャコウラナメクジに対する誘引効果
https://doi.org/10.18878/0002000298
https://doi.org/10.18878/00020002982f617815-da1b-4b93-893c-7d47fd9959e1
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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![]() |
神戸女学院大学大学院人間科学研究科
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Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||
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公開日 | 2024-06-24 | |||||||||
タイトル | ||||||||||
タイトル | ビール酵母のチャコウラナメクジに対する誘引効果 | |||||||||
言語 | ja | |||||||||
タイトル | ||||||||||
タイトル | Effect of brewer’s yeast on the attractiveness of Ambigolimax valentianus, the terrestrial slug | |||||||||
言語 | en | |||||||||
言語 | ||||||||||
言語 | jpn | |||||||||
キーワード | ||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||
主題 | 害虫駆除 | |||||||||
キーワード | ||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||
主題 | 軟体動物 | |||||||||
キーワード | ||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||
主題 | 誘引剤 | |||||||||
キーワード | ||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||
主題 | 酢酸イソアミル | |||||||||
キーワード | ||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||
主題 | 4-ビニルフェノール | |||||||||
キーワード | ||||||||||
言語 | en | |||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||
主題 | pest control | |||||||||
キーワード | ||||||||||
言語 | en | |||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||
主題 | mollusk | |||||||||
キーワード | ||||||||||
言語 | en | |||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||
主題 | attractant | |||||||||
キーワード | ||||||||||
言語 | en | |||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||
主題 | isoamyl acetate | |||||||||
キーワード | ||||||||||
言語 | en | |||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||
主題 | 4-vinylphenol | |||||||||
資源タイプ | ||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||
ID登録 | ||||||||||
ID登録 | 10.18878/0002000298 | |||||||||
ID登録タイプ | JaLC | |||||||||
著者 |
白石, 久笑
× 白石, 久笑
× 横田, 弘文 |
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著者所属 | ||||||||||
ja | ||||||||||
神戸女学院大学 人間科学部 | ||||||||||
要旨(英) | ||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||
内容記述 | A well-known method for removing slugs, pests that ravage plants in gardens, is to drown them by placing beer in containers in the garden; experimental results have demonstrated the slug-attracting effect of beer. However, the reason why beer attracts slugs is poorly understood. Therefore, in this study, we aimed to examine the slug-attracting components of beer. We focused primarily on beer yeast, a raw material of beer, and conducted the following experiments. First, we used an aqueous solution of beer yeast as the test material, and established a method to accurately count the number of slugs attracted to it. Next, using the established experimental method, we verified the slug-attracting effect of beer yeast. Furthermore, we conducted experiments with different concentrations of beer yeast solution and yeast from different beer manufacturers to confirm the concentration dependence and universality of the attracting effect. Furthermore, we investigated the slug-attracting effect of aromatic components of yeast, namely isoamyl acetate and 4-vinylphenol. However, no clear attracting effect was observed. Therefore, it became evident that the components derived from beer yeast are partly responsible for the slug-attracting effect of beer. However, specific aromatic components strongly associated with this phenomenon were unidentifiable. | |||||||||
言語 | en | |||||||||
書誌情報 |
ja : ヒューマンサイエンス 巻 27, p. 1-11, 発行日 2024-03-31 |
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出版者 | ||||||||||
言語 | ja | |||||||||
出版者 | 神戸女学院大学大学院人間科学研究科 | |||||||||
著者版フラグ | ||||||||||
値 | publisher |