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  1. 大学院
  2. 人間科学研究科
  3. ヒューマンサイエンス
  4. 27号

ビール酵母のチャコウラナメクジに対する誘引効果

https://doi.org/10.18878/0002000298
https://doi.org/10.18878/0002000298
2f617815-da1b-4b93-893c-7d47fd9959e1
名前 / ファイル ライセンス アクション
03_ヒューマンサイエンスNo.27.pdf 03_ヒューマンサイエンスNo.27.pdf (12.3 MB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2024-06-24
タイトル
タイトル ビール酵母のチャコウラナメクジに対する誘引効果
言語 ja
タイトル
タイトル Effect of brewer’s yeast on the attractiveness of Ambigolimax valentianus, the terrestrial slug
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 害虫駆除
キーワード
主題Scheme Other
主題 軟体動物
キーワード
主題Scheme Other
主題 誘引剤
キーワード
主題Scheme Other
主題 酢酸イソアミル
キーワード
主題Scheme Other
主題 4-ビニルフェノール
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 pest control
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 mollusk
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 attractant
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 isoamyl acetate
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 4-vinylphenol
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.18878/0002000298
ID登録タイプ JaLC
著者 白石, 久笑

× 白石, 久笑

ja 白石, 久笑

en HISAE, Shiraishi

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横田, 弘文

× 横田, 弘文

ja 横田, 弘文

en YOKOTA, Hirofumi

ja-Kana ヨコタ, ヒロフミ

Search repository
著者所属
言語 ja
値 神戸女学院大学 人間科学部
要旨(英)
内容記述タイプ Other
内容記述 A well-known method for removing slugs, pests that ravage plants in gardens, is to drown them by placing beer in containers in the garden; experimental results have demonstrated the slug-attracting effect of beer. However, the reason why beer attracts slugs is poorly understood. Therefore, in this study, we aimed to examine the slug-attracting components of beer. We focused primarily on beer yeast, a raw material of beer, and conducted the following experiments. First, we used an aqueous solution of beer yeast as the test material, and established a method to accurately count the number of slugs attracted to it. Next, using the established experimental method, we verified the slug-attracting effect of beer yeast. Furthermore, we conducted experiments with different concentrations of beer yeast solution and yeast from different beer manufacturers to confirm the concentration dependence and universality of the attracting effect. Furthermore, we investigated the slug-attracting effect of aromatic components of yeast, namely isoamyl acetate and 4-vinylphenol. However, no clear attracting effect was observed. Therefore, it became evident that the components derived from beer yeast are partly responsible for the slug-attracting effect of beer. However, specific aromatic components strongly associated with this phenomenon were unidentifiable.
言語 en
書誌情報 ja : ヒューマンサイエンス

巻 27, p. 1-11, 発行日 2024-03-31
出版者
言語 ja
出版者 神戸女学院大学大学院人間科学研究科
著者版フラグ
言語 ja
値 publisher
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Ver.1 2024-06-24 06:14:43.395498
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